Nowy stadion (Projekt)
|
Kuleciak |
Dodany dnia 29-04-2015 16:27
|

Administrator

Data rejestracji: 23/08/2013 14:07:04
|
Jak dziś ogłoszono, 31 maja będzie przedstawiony projekt nowego stadionu Napoli! Zaprojektują go te same osoby które były odpowiedzialne m.in. za projekt Juventus Stadium.
Jest to podobno jeden z warunków jakie postawił Rafa Benitez jeśli ma pozostać dłużej w Neapolu!
Gdy pojawią się jakieś informacje/zdjęcia/filmy/prezentacje będę na bieżąco dodawał je do wątku, na pewno pojawią się też newsy na stronie głównej. Zapraszam do dyskusji. |
|
|
|
MichalloSSCN |
Dodany dnia 29-04-2015 18:54
|

Administrator

Data rejestracji: 25/01/2015 14:23:12
|
No hm napewno fajnie i jeśli ma być LM czego oczekujemy to na pewno sie sprzyda mam nadzieje na jakis fajny stadion!! |
|
|
|
OZS1 |
Dodany dnia 29-04-2015 19:40
|

Administrator

Data rejestracji: 09/02/2014 22:51:43
|
No przydał by sie Nam ultra nowoczesny stadion, jeśli chcemy już regularnie walczyć z najlepszymi w europie (LM, LE) i we Włoszech...!!!... |
|
|
|
Hasys |
Dodany dnia 30-04-2015 10:38
|

Serie C1

Data rejestracji: 24/02/2012 13:32:42
|
A tak swoja droga. San Paolo jest wlasnoscia klubu czy miasta? Orientuje sie ktos moze? |
|
|
|
MichalloSSCN |
Dodany dnia 30-04-2015 16:14
|

Administrator

Data rejestracji: 25/01/2015 14:23:12
|
Klubu chyba |
|
|
|
Petrus |
Dodany dnia 30-04-2015 22:43
|

Serie B

Data rejestracji: 06/05/2012 20:22:58
|
Wlasny stadion gwarantuje dodatkowe wplywy nie tylko z dnia meczowego, a ponadto bylby symbolem odrodzenia Napoli. |
|
|
|
Hasys |
Dodany dnia 01-05-2015 16:02
|

Serie C1

|
No wlasnie dlatego sie zastanawiam, czy stadion jest nasza wlasnoscia czy miasta. Co jest chyba jednym z najwiekszych problemow serie A |
|
|
|
Michal |
Dodany dnia 14-06-2015 00:00
|

Administrator

Data rejestracji: 24/02/2012 22:49:58
|
Wikipedia podaje, że prawnym właścicielem stadionu jest "Comune di Napoli", tylko pytanie czy jest to wystarczająco wiarygodne źródło.
|
|
|
|
Pawel Bonik |
Dodany dnia 08-02-2019 01:51
|

Administrator

Data rejestracji: 10/05/2018 11:45:37
|
Minęło kilka lat od założenia tego wątku, a sytuacja nie uległa żadnej zmianie. Owszem, co jakiś czas pojawiają się informacje o projektach, rozmowach, propozycjach i szantażach (pomysły ADL, żeby wyprowadzić Napoli... do Bari), ale w zasadzie wszystko pozostaje po staremu.
I powiem Wam szczerze, że mnie akurat ta sytuacja cieszy. Wiem, że Stadio San Paolo jest nazywane kiblem, że to archaiczny obiekt, że redaktorzy Święcicki i Kapica często gadają o beznadziejnej widoczności z dolnych sektorów i słabej strefie VIP. Ale ten stadion naprawdę ma swój klimat, który błyskawicznie wyparuje, gdy ktoś doprowadzi do przebudowy (a raczej budowy od zera).
W poprzedniej dekadzie odwiedziłem sporo polskich stadionów. To był okres, gdy zaczynały u nas powstawać fajne obiekty. Pamiętam, że duże wrażenie zrobił na mnie stadion w Kielcach (tym bardziej, że rok przed jego powstaniem miałem okazję znaleźć się jeszcze na poprzedniej "arenie" Korony), a nawet w Ostrowcu czy Łęcznej. Od tego czasu wybudowano u nas stadiony najwyższej klasy. Szybko przyzwyczailiśmy się do eleganckich trybun, wygodnych krzesełek, wielkich telebimów i mnóstwa innych rzeczy, o których kiedyś marzyliśmy.
Nie chcę powiedzieć, że to złe zmiany. Pewnie, że przyjemnie jest chodzić na takie obiekty, widzieć dobrze boisko i w ogóle mieć zapewnione wszelkie wygody. Ale czegoś mi teraz brakuje. Kiedy widzę stadion Juventusu (czyli Allianzu, tak?), to jakoś smutno mi się robi. Rezerwowi zawodnicy siedzą w pierwszych rzędach widowni, trenerzy usadawiają się w wygodnych fotelach oświetlonych taką ilością lamp, która kiedyś wystarczyłaby chyba do rozświetlenia całego Turynu. Brakuje tylko, żeby Ronaldo wbiegał na boisko po czerwonym dywanie i na środku murawy udzielał w trakcie meczu wywiadu.
Nie chodzi mi o to, że siermiężność, szarość i bylejakość jest lepsza od nowoczesności, elegancji i blasku. Ale przejście z jednej skrajności w drugą bywa smutne. Bo po drodze gubi się czasem coś, czego nie zapewni najpraktyczniejsza architektura i najnowsze technologie. I tej straty nie wynagrodzi nawet "rentowność nowego obiektu", "zysk z dnia meczowego" i "potencjał reklamowy".
Dlatego cieszę się każdym dniem i meczem, kiedy wciąż istnieje ten dziadowski kibel w Neapolu. |
|
|
|
Hasys |
Dodany dnia 09-02-2019 20:34
|

Serie C1

|
To czy stadion jest nowy czy stary nie jest tutaj aż takie ważne. Nowy stadion też może mieć swój klimat jeśli jest to dobrze pomyślane. Atmosferę i klimat tworzą zasiadający tam kibice, a nie sam budynek.
Zresztą projekt stadionu też można zrobić tak by miał to coś. Jakieś smaczki, które go wyróżniają i są związane z DNA klubu, który na nim gra. (Np. tunel wejściowy na stadionie Schalke to jest coś świetnego).
Inny przykład do np. The Kop na Enfield. Trybuna jest legendarna tylko dzięki temu kto na niej zasiada, tak samo stadion. Bo sam jako obiekt to jakiegoś specjalnego klimatu nie ma.
Inny przykład. Legendarna trybuna na Old Trafford, czyli Stretford End. Trybuna straciła swój charakter mimo, że stadion nie uległ przebudowie (byla wcześniej i nie wpłynęła na nią). Straciła go, bo wzrosły ceny biletów i zamiast ultrasów zaczęły tam zasiadać hinduskie, czy tam malezyjskie wycieczki. Teraz klub stara się ten błąd naprawić poprzez utworzenie "śpiewającego sektora", który ma pociągnąć doping.
A co z Ignal Iduna Park, czyli stadionu BvB? Tam trybuna ultrasów tez jest legendarna, a stadion nówka sztuka w sumie. Przebudowa jej nie zabiła, a wręcz przeciwnie 
Reasumując. Jestem w 100% za budową nowego obiektu i to najlepiej przez klub (ew. z pomocą miasta). Tak by klub mógł na stadionie zarabiać. Tylko niech będzie to obiekt zbudowany z głową i dobrze zaprojektowany, a napisze swoją nową historię  |
|
|
|
Pawel Bonik |
Dodany dnia 10-02-2019 00:45
|

Administrator

|
Masz rację, klimat zależy przede wszystkim od osób, które siedzą na trybunach. Ale jak patrzę na wiele nowych obiektów, to już naprawdę nie poznaję, gdzie właściwie toczy się mecz. Ok, nowy stadion też może mieć swój charakter, swoje wyjątkowe cechy i sprzyjać dobremu klimatowi na trybunach. Problem w tym, że wywalenie gigantycznej kasy na budowę zawsze będzie skutkowało szukaniem sposobu na jej odzyskanie, a potem na zwiększanie zysków. I tutaj nie ma litości, ekonomiczna kalkulacja wywala ze stadionów biedniejszych ludzi. Więc w Neapolu też będą czekać na zagraniczne wycieczki, bo miejscowi kibice generalnie do bogaczy nie należą.
Jeszcze raz wrócę do stadionu Juventusu. Stadio delle Alpi było brzydkie i domagało się zastąpienia czymś nowocześniejszym. Ale naprawdę taki obiekt po prostu mi się nie podoba. Nie chciałbym, żeby coś takiego powstało w Neapolu.
Oczywiście w dużym stopniu przemawia przeze mnie zamiłowanie do old schoolu i tęsknota za "starymi dobrymi czasami", ale też zwykła obawa, że jak ktoś się za to wszystko weźmie, to pewnie spieprzy sprawę i potem wszyscy będziemy żałowali. Obym się mylił. Bo generalnie nie mam nic przeciwko dobrej architekturze  |
|
|
|
Mike |
Dodany dnia 10-02-2019 01:15
|

Primavera

Data rejestracji: 27/12/2018 01:37:48
|
Fajnie by było, jakby klimat, o którym piszecie pozostał, ale... Kurcze, mnie jednak najbardziej boli oglądanie meczów, gdzie zazwyczaj dolne trybuny są zupełnie opustoszałe. Wygląda to, jakby na stadionie nikogo nie było, dobrze, że przynajmniej słychać kibiców. Zwyczajnie szkoda, że jak ktoś, kto nie jest obeznany z klubem czy nawet ligą, włącza sobie mecz i widzi takie pustki, myśli sobie, że na stadion nikt nie przychodzi. Kiepska to reklama klubu.
Niestety nigdy nie byłem na San Paolo i nie było dane mi poczuć tej atmosfery, ale nie wiem, czy jest ona w stanie wszystko zrekompensować. Bartek Bereszyński kiedyś powiedział, że to najbrzydszy stadion na jakim grał. Szkoda, żeby mieli tak kojarzyć miejsce, gdzie Napoli rozgrywa mecze, więc jednak byłbym za solidną przebudową/ nowym obiektem. |
|
|
|
Pawel Bonik |
Dodany dnia 10-02-2019 01:43
|

Administrator

|
Fakt, w telewizji nie wygląda to efektownie. Samo oddalenie trybun od boiska nie jest fajne, a co dopiero mówić, gdy te widoczne trybuny są puste. Macie rację, coś z tym trzeba zrobić. Byle nie kosztem atmosfery i kibiców z górnych sektorów, którzy ją tworzą. |
|
|
|
Hasys |
Dodany dnia 10-02-2019 11:31
|

Serie C1

|
Jeśli nowy obiekt jest przemyślany i zbudowany przez klub (wiadomo, mega kredyt i potem 10-20 lat spłacania jak np. Arsenal) to spadają koszty organizacji meczu (łatwiej zabezpieczyć wydarzenie). W przypadku San Paolo może to nieco zwiększyć frekfencje, bo jednak mimo dużej pojemności bardzo dużo miejsc pozostaje nieużytkowanych (dolne trybuny). Jeśli chodzi o ceny biletów. Dobrze by jakąś trybunę/jej część dedykować ultrasom i wtedy będzie ok. Dodatkowo jeśli ceny karnetów nie będą jakieś kosmiczne to też da rade.
Pamiętajmy też, że dodatkowy przychód może dawać wynajem powierzchni handlowo-usługowych oraz biurowych na nowym obiekcie.
W tej chwili jedyne przychody z dnia meczowego to bilety/karnety, a za najem stadionu na pewno trzeba płacić miastu. |
|
|