Wypowiem się tutaj o stronie napoli24h.pl jako osoba, która nie jest jej twórcą, właścicielem, ani redaktorem. Czyli nie mam prawa do dysponowania i kierowania nią. Tym samym nie poczuwam się do błędów i wypaczeń, ale też nie mogę się chwalić osiągnięciami i dorobkiem strony. Jedyne, co mną kieruje, to chęć zmiany i stworzenia czegoś lepszego.
Obserwuję tę stronę od kilku lat, a jako jej użytkownik jestem zarejestrowany od maja 2018 roku. Nie znam jej odleglejszej historii, nie wiem, kto tu jest stałym bywalcem, a kto weteranem. Przede wszystkim nie chcę negować niczyich zasług, bo zakładam, że kilkuletnie funkcjonowanie strony wynika z zaangażowania wielu osób. No ale przyznacie chyba, że coś tutaj kuleje...
Od niemal roku piszę tutaj sprawozdania z meczów Napoli. Nie mam pojęcia, kto te relacje czyta (poza kilkoma zdeklarowanymi czytelnikami, których serdecznie pozdrawiam ). Ale zaangażowałem się w to - zgłosiłem się do Arcziego i zaproponowałem współpracę, bo uznałem, że mogę w czymś pomóc. Tylko że teraz z Arczim nie mam kontaktu, inni admini też milczą. Nie mam nawet pojęcia, kto odpowiada(ł) za kwestie techniczne strony. Ale to jest naprawdę śmieszne, że obecnie tylko ja, kompletny laik w kwestiach internetowych technologii, odpowiadam za jakiekolwiek aktualizacje strony. Rzeźbię w tym jak mogę, trochę się domyślam, trochę błądzę, niektóre sprawy po prostu odpuszczam. I wygląda to tak, jak wygląda...
To, co mnie najbardziej zastanawia, to kwestia zainteresowania. Wydaje mi się, że nas, kibiców Napoli, musi być sporo. Ale oceniając na podstawie aktywności na stronie można stwierdzić, że tylko kilka osób ma ochotę na kontakt, wymianę myśli. A bez odbiorców funkcjonowanie strony traci sens. W każdym razie ja tracę motywację do pisania.
Zapraszam Was do poważnej dyskusji na temat funkcjonowania strony i pomysłów na jej rozruszanie. Oczywiście biorę pod uwagę i taką możliwość, że część z Was satysfakcjonuje obecna sytuacja. Ale, do cholery, dajcie znać, jakie jest Wasze zdanie! Wykażcie się, napiszcie coś! Bo najbardziej deprymujące, dołujące i wkurzające jest to, że na jakikolwiek temat wypowiada się na tej stronie tylko kilka osób. Przecież Napoli ma w Polsce na pewno więcej kibiców! Gdzie jesteście? Czego chcecie? Czego oczekujecie od strony internetowej? Co sami możecie dać?
Rozumiem twoje zmartwienia związane z losem strony.Także chciałbym jej rozwoju,ale bez aktywności administracji o to trudno .Moim zdaniem stronę trzeba kontynuować prowadzenie napoli24h.pl .Zachęcam cię Pawle do dalszego pisania raportów meczowych,bo świetnie się je czyta.Sam także jakieś newsy napiszę,ale to za mało na taką stronę.By ją pobudzić potrzeba zdecydowanie więcej artykułów,co oznacza,że musiałby także ktoś inny newsy pisać..Stronie na pewno przydałaby się także reklama.
Chętnie przejrzę także inne pomysły na rozruszanie strony.
Ja zaglądam regularnie przynajmniej raz dziennie aby zobaczyć czy coś nowego nie ma. Jak nie ma kontaktu z adminami to się nie dowiemy ile osób stronę odwiedza.
W google po wpisaniu "napoli" wyskakuje mi na 5 stronie dopiero. Na pewno nie pomaga brak https w dzisiejszych czasach.
Strona jest zdecydowanie za mało znana. Sam wpadłem na nią przypadkowo wiele miesięcy temu, ale spodobała mi się i od tamtego czasu wchodzę przynajmniej raz dziennie zobaczyć co tam na shoucie czy w newsach. Napoli w Polsce nie ma tylu fanów co Juventus, Milan czy Inter, choć masz Paweł rację, że i tak jest ich tu zbyt mało.
Dawniejszą rolę stron tego typu przejęły moim zdaniem konta na Twitterze czy fanpejdże na Fb. Szybkie newsy, grafiki ze składami czy dyskusje o zawodnikach. To samo, co można by i tu robić, choć Tt czy Fb są popularniejsze i więcej osób tam wchodzi. Ale jednak przewaga stron internetowych jawi się w tym, co i mnie przyciągnęło do Napoli24.pl - różne sekcje, zakładki, tutaj o historii klubu, tu o legendarnych zawodnikach itd. Głosowania, ankiety, podsumowania i to wszystko fajnie poukładane, na jednej stronie, w jednym miejscu. Dlaczego by tego nie ożywić? No tak, ale dla ilu osób, piętnastu, dwudziestu? Włożony wysiłek nie byłby współmierny to choćby ilości ludzi, którzy mogli by z tego korzystać. Dlatego zgadzam się, że stronka potrzebuje promocji i można by chociażby zacząć od fanpejdża napoli24 który jak mi się zdaje, rzadko kiedy odsyła do strony-matki.
Bardzo doceniam Twoją pracę Paweł, lubię i cenię Twoje podsumowania i oceny, lubię też udzielać się na shoucie. Jestem chętny i gotowy by pomóc Tobie i miejmy nadzieję innym, by ożywić stronę. Tak czy siak siedzę w temacie prowadząc Twittera o tematyce Napoli, jak i udzielam się na grupce fanowskiej na fb, chętnie dołączę i tutaj. Strona zawiera w sobie kawałek historii i myślę, że warto by spróbować z tym ponownie
Mam wrażenie, że większość przeniosła się po prostu na wygodniejszego Twittera czy Facebooka. Szkoda, bo parę lat temu mawet przy gorszych wynikach było tu sporo aktywnych osób.
Na pewno macie rację, że większość ludzi przeniosła się na facebooka i twittera. Najlepszym potwierdzeniem tego niech będzie fakt, że jedyną odpowiedzią Gandaka (czyli właściciela tego serwisu) na moje wątpliwości był pomysł dania mi statusu admina na facebooku. Rozumiem, że strona poszła w odstawkę i jest co najwyżej odnośnikiem do fb.
Nie do końca rozumiem takie podejście. Facebook i twitter mogą mieć swoje zalety, ale nie zastąpią normalnej strony. Dobrze wyraził to Mike. Ja w każdym razie wolę formę stałej strony, a nie ciągu kolejnych, często chaotycznych wiadomości. Zresztą nieprzypadkowo nie mam konta na facebooku.
Może i mam podejście oldschoolowe, ale nie sądzę, żebym został ostatnim tego typu kibicem Napoli. Być może wiele osób nie widzi dla siebie miejsca na różnych fanpejdżach i one nie dostają odpowiedniej oferty. A przecież wystarczy zobaczyć, jak funkcjonują polskie strony kilku innych włoskich klubów, żeby stwierdzić, że ta formuła nadal działa. Oczywiście, zawsze można powiedzieć, że Juventus czy Milan mają u nas więcej kibiców, ale jeśli poprzestaniemy na takiej konstatacji i uznamy, że nie ma dla kogo się wysilać, to sami utrwalamy taki stan rzeczy. Skąd mają się brać kolejni kibice Napoli, skoro nie mają od czego zacząć?
Bardzo się zgadzam, zwłaszcza z końcówką. Nie kibicuję Napoli odkąd pamiętam, jest to kwestia około trzech lat. I właśnie zwłaszcza na początku swojej przygody z klubem, byłem ciekawy historii zespołu, jakichś ciekawych historii, wspomnień legendarnych piłkarzy, anegdotek. I właśnie trochę tego tutaj udało mi się znaleźć.
No ale właśnie, historia cały czas toczy się dalej i co z ludźmi, którzy teraz zainteresują się Napoli i chcieliby się czegoś dowiedzieć? Fajnie też, żeby było tu jak najwięcej "hardkorowych" fanów Azzurich od lat, którzy mają dużą wiedzę, szeroką perspektywę i sporo fajnych rzeczy do przekazania. Zdaje się, że takich tu było wielu, no ale wiemy, jak teraz jest z aktywnością
Obiecałem się ustosunkować do ostatnich wydarzeń, więc dotrzymuję słowa.
9 lat temu zwrócił się do mnie Gandak, bo wiedział, że prowadzę inną stronę i zapytał, czy bym mu nie pomógł w ogarnięciu spraw technicznych. Zgodziłem się. Ustaliliśmy, że będę finansował domenę i serwer a w zamian będę miał prawo umieszczać reklamy.
Nie miałem żadnego wpływu na wygląd czy treści na stronie. Nawet nie byłem świadomy, że 20 osób ma uprawnienia administratora. Kto prowadzi profil na FB to do dzisiaj nie wiem.
Przez te lata pojawiło się dosłownie kilka reklam (na krótko) i artykułów sponsorowanych. Oczywiście wpływy nigdy mawet się nie zbliżyły do nakładów. Napatrzyłem się na różne strony, które nagle znikały, bo wygasła domena. I zawsze było mi szkoda. Uznałem, że głupio się wycofywać. I tak mijał rok za rokiem.
Ale nadszedł moment, gdy domena po raz kolejny wymagała przedłużenia i stwierdziłem, że trzeba spróbować pokryć te koszty. Włączyłem reklamy Googla. No i się porobiło. Próbowałem też skontaktować się w ostatnim czasie z Gandakiem ale niestety, nie odpisuje. Może to przeczyta?
Na shoutboxie pojawił się pomysł, aby zrobić zrzutkę na koszty. Sceptycznie podchodzę to tego, bo w praktyce dużo więcej osób się deklaruje niż wpłaca. Ale możemy spróbować. Niżej znajdziecie linki do płatności. Jeżeli ktoś chce, to proszę. Za 2 tygodnie dam znać jaki jest rezultat składki.
Otrzymałem też ofertę kupna serwisu. Odpisałem, że muszę się skonsultować z użytkownikami. Jeżeli uważacie, że powinienem to zrobić to śmiało, napiszcie tutaj.
Oczywiście bardzo mi przykro, że Paweł przestał pisać. Próbowałem mu wyjaśnić motywy mailowo, ale moja argumentacja go nie przekonała. Rozumiem i dziękuję za dotychczasową pracę!
Podobnie dziękuję wszystkim, dzięki którym ta strona była lepsza. Za artykuły, komentarze, wpisy. Chciałbym się w jakiś sposób zrewanżować, chociaż tym najbardziej aktywnym, bo nie dam rady oczywiście wszystkim. Proszę osoby, które napisały co najmniej 20 newsów o przesłane danych swojego paczkomatu (niestety, musi być też email i nr telefonu - InPost wymaga) na vasco@napoli24h.pl. Na dane będę czekał do 21 marca. Mam nadzieję, że przesyłka nadejdzie nie później niż na początku kwietnia. Nie spodziewajcie się nie wiadomo czego ale liczę, że to będzie fajna niespodzianka
Jaka przyszłość strony? Mogę stronę unowocześnić ale to oczywiście będzie się wiązało ze zmianą całości, bo ja w tym PF nic nie zrobię, bo nie umiem. No i potrzebny jest czas. Praca zawodowa nie pozwoli mi się tym zająć wcześniej niż pod koniec maja. Czyli do końca sezonu musielibyśmy zostać na tym co jest.
Dajcie znać jak się na to wszystko zapatrujecie. Postaram się odpowiedzieć na wszelkie pytania. Bardzo ucieszą mnie deklaracje uczestniczenia w życiu strony, pisania artykułów.
Piszę tu coś od czasu do czasu od jakichś 2-3 lat, więc wypowiada mi się wypowiedzieć. Wielkie dzięki Vasco za utrzymywanie naszej strony. Wszyscy użytkownicy są Ci bardzo wdzięczni. Jesteś wielkim człowiekiem
Wszystkie Twoje decyzje oczywiście zrozumiemy. Gdybyś znalazł czas i faktycznie unowocześnił całą stronę byłoby fantastycznie. Mam nadzieję, że nasza składka się powiedzie, a strona i nasza społeczność przetrwa kolejne lata.
Jeśli tylko będą chętni na regularne czytanie to deklaruję się, że mogę pisać te 3-4 artykuły tygodniowo. Może niekoniecznie te najprostsze newsy które znajdziecie wszędzie w internecie, ale jakieś dłuższe formy. Żeby coś się tutaj działo. Po chwilowej przerwie wracam i będę miał tylko jedną prośbę (pisałem to już kiedyś pod artykułami Pawła). Jak czytacie jakiś artykuł to zostawcie coś po sobie w komentarzach. Zawsze to lepiej wiedzieć, że ktoś te Wasze starania docenia i te wypociny czyta. Gdyby znalazł się jeszcze ktoś do dodawania newsów nasza strona by znowu ożyła i może udałoby się przyprowadzić tutaj nowe osoby. Kibice Napoli w naszym kraju są, ale w dzisiejszych czasach bardziej na Facebooku/Twitterze. Wrócimy do postowania na fanpage'u i może ktoś tutaj zostanie na dłużej.
Ja mam admina na Facebooku też. Przez jakieś dwa lata prowadziłem go sam, obecnie przyznaję że tam jest od dawna cisza. Napisałem, że szukamy redaktora na fanpage ale nikt się nie zgłosił.
Michallo:adres dotarł, tak jak pisałem, spodziewaj się przesyłki na pocz. kwietnia, bo chciałbym dać wszystkim szansę zgłoszenia się i załatwić wszystko na jeden raz
Na FP to myślę, że warto wrzucać link do każdego nowego artykułu. Tam jest sporo obserwujących, może się coś rozrusza.
darros & Michallo: Bardzo mnie cieszy każda deklaracja pisania artykułów. Myślę, że najważniejsze dla przetrwania strony są zapowiedzi i relacje z meczów. Jeśli ktoś będzie miał moce przerobowe to oczywiście i inne rzeczy można.
Tak jak chłopaki powyżej ja także zgłaszam się z chęcią powrotu do bardziej regularnego pisania. Patrząc wstecz dopiero do mnie dotarło, że spędziłem na tej stronie mnóstwo czasu przez ostatnie 5 lat. Głównie jako bierny obserwator, ale miałem także niemal 2letni epizod pisania newsów, relacji meczowych, zapowiedzi spotkań, a w momencie, gdy było więcej wolnego czasu to co tydzień streszczałem wszystkie spotkania danej kolejki w Serie A. Niestety od około 2 lat moja praca nie pozwala mi oglądać każdego spotkania Napoli w warunkach, które umożliwiałyby pisanie relacji, więc gdy jeszcze treścią strony głównie zajmował się Arczi musiałem odpuścić. Jako że przez moją dyspozycję czasową nie mogę zagwarantować relacji z każdego spotkania, a jednak siedzi we mnie chęć do dalszego napędzania strony to nieśmiało zgłaszam się do pisania zapowiedzi meczowych
Połączony z marzec 13 2021 23:04:54:
Pojawiła się zapowiedź meczu. Bardzo się cieszę
Połączony z marzec 18 2021 09:09:23:
Zgodnie z obietnicą daję znać ile wpłynęło na zrzutkę na domenę i serwer: 40 zł. Jeśli ktoś chce się jeszcze dołożyć - linki są w tym wpisie: https://napoli24h...#post_5026
Powoli zbliża się termin zgłaszania osób, które pisały newsy w celu otrzymania prezentu. Jeśli ktoś jeszcze chciałby to proszę o maila Edytowane przez Vasco dnia 18-03-2021 10:10
Tak jak chłopaki powyżej ja także zgłaszam się z chęcią powrotu do bardziej regularnego pisania. Patrząc wstecz dopiero do mnie dotarło, że spędziłem na tej stronie mnóstwo czasu przez ostatnie 5 lat. Głównie jako bierny obserwator, ale miałem także niemal 2letni epizod pisania newsów, relacji meczowych, zapowiedzi spotkań, a w momencie, gdy było więcej wolnego czasu to co tydzień streszczałem wszystkie spotkania danej kolejki w Serie A. Niestety od około 2 lat moja praca nie pozwala mi oglądać każdego spotkania Napoli w warunkach, które umożliwiałyby pisanie relacji, więc gdy jeszcze treścią strony głównie zajmował się Arczi musiałem odpuścić. Jako że przez moją dyspozycję czasową nie mogę zagwarantować relacji z każdego spotkania, a jednak siedzi we mnie chęć do dalszego napędzania strony to nieśmiało zgłaszam się do pisania zapowiedzi meczowych
O jak miło, że ktoś jeszcze o mnie pamięta!
Akurat jak przychodziłem tutaj to strona była w kryzysie. Zrobiłem co mogłem aby tworzyć razem z Wami jedyne miejsce dla kibiców SSC Napoli gdzie można wymienić się opiniami, poczytać newsy itd. Potem jednak natłok obowiązków sprawił, że musiałem to porzucić praktycznie z dnia na dzień. Wtedy pojawił się Paweł, który przez dwa lata wykonał znakomitą pracę. Teraz widzę, że jest parę osób chętnych do tego aby dalej prowadzić ten projekt. Fajnie, że znowu zaczyna coś się dziać. Mógłbym spróbować wrócić do pracy na stronie Myślałem o tym aby zająć się aktualizowaniem tabeli, panelu meczowego itp. Myślę, że można byłoby też wrócić do tego dużego baneru TOP NEWS. Pamiętacie to? Co o tym myślicie?
Poza tym mógłbym zająć się skalowaniem zdjęć dodawanych do artykułów.
A może jakby udało się rozbujać trochę fanpage na FB to udałoby się wznowić współpracę z telewizją Eleven Sports tak jak kiedyś.
Fajnie byłoby jakby dołączyły jakieś nowe osoby.
Wsparłem też trochę naszą zrzutkę na serwer. Mam nadzieje, że uda się nam dalej prowadzić tą stronę.
Bardzo dziękuję! Faktycznie strona miała szczęście, że za każdym razem, gdy był kryzys, to pojawiał się Ktoś, kto brał sprawy w swoje ręce i udawało się przezwyciężyć kryzys.
Teraz chyba nadszedł czas na pracę grupową. Każdy po odrobinie i będzie dobrze.
Połączony z marzec 29 2021 14:03:08:
- - -
Z tego co widzę Wasze gadżety już zostały wysłane. Prawdopodobnie dotrą jutro
Mam nadzieję, że będziecie zadowoleni!
Połączony z marzec 29 2022 18:17:21:
Były kiedyś pytania o to, czy potrzebna pomoc. No i trochę tak. Czy ktoś miałby ochotę przygotować arkusz z wynikami meczów ligi włoskiej, najlepiej od sezonu 20/21 do teraz? Kto z kim, data, wynik. Jakby jeszcze z pucharów to już w ogóle by było wspaniale...
Edytowane przez Vasco dnia 29-03-2022 19:17